Need quality death metal fast? press...
Need quality death metal fast, press...

Cry Of The Banshee / Murders In The Rue Morgue dvd

349.00kr

Out of stock

SKU: Patriks/Finns hos Patrik Categories: , , Tags: , ,

Description

Två klassiska skräckfilmer på en dvd samt bra bonus material

CRY OF THE BANSHEE

“Hell hath no fury like a sorceress scorned”

Lord Edward Whitman är en engelsk lord på 1700-talet som skall försöka befria landet från häxor. Men när han rider in under en häxsabbat och försöker massakera hela samfundet så tillkallar deras ledare Oona en tjänare, en Banshee, för att förinta hela Whitmans familj och släkt.

Klassisk skräck från 1970 av Gordon Hessler med Vincent Price och Essy Persson, Hugh Griffith och Elisabeth Bergner. Gordon Hessler flyttade till Usa och började göra dokumentärer för att sedan lyckas trassla sig in hos Alfred Hitchcock som script läsare. Han klättrade uppåt i karriärer och fick till sist regissera ett avsnitt till Hitchocks populära tv serie ”Hitchcock presents”. I slutet av 60-talet fick han chansen att göra en film åt American international productions. Filmen var ”The Oblong box” med Vincent Price och Christopher Lee. Filmen drog in bra med pengar till bolaget och Hessler fick ett kontrakt på ytterligare 3 filmer. Dessa blev ”Scream and scream again”  med bla Peter Cushing, Christopher Lee och Vincent Price de övriga två är de som är med på denna dvd nämligen “Cry of the banshee” och “Murders in the rue morgue”.

Cry of the Banshee var den sista skräck filmen Vincent Price gjorde som utspelades under 1500-1700 talet. AIP hade köpte rättigheterna till Tim Kellys manus redan i januari 1969 men inspelningen började inte förräns i Oktober samma år. Hessler tyckte manuset saknade djup och han tog in Christopher Wicking som han hade jobbat med på ”The oblong box” för att lägga till och ta bort dialoger. Vad han inte visste var att AIP redan hade sålt filmen och ett bio datum var satt innan inspelningen hade börjat. När manuset visades blev det total nobbat av filmbolaget. De förklarade att filmen redan var såld och att manuset inte fick skilja sig mer än 10% ifrån den ursprunliga idéen så Hessler och Wiking fick sätta sig ner och skriva om det igen. Filmen tar upp kristendomen vs häxkraft och magi. Häxorna är de onda som dyrkar satan och kräver hämnd medan Whitman är den gode sanne kristne som bara torterar, plågar och förnedrar svaga och fattiga. Vincent Price är strålande som den elaka häxjägaren Edward Whitman en roll som han bör ha fått erfarenhet av sedan han spelade Matthew Hopkins. Filmen är underhållande och innehåller dessutom en hel del lättklädda damer men når inte riktigt upp till Michael Reeves ”Witchfinder general” statusen. Något förvånad blir man dock när man ser inledningen som är gjord av Terry Gilliam och i en typisk Monthy Python eller snarare Gilliam stil. Filmen lanserades som Vincent Price hundrade film även om det inte var riktig sanning och en stor premiärfest med 200 gäster hölls. Filmen är ett måste för den som dyrkar Engelsk skräck, Vincent Price, Witchfinder general eller Mark of the devil.

”A surefire hit” – Boxoffice
”Witchcraft shocker” – Motion picture exhibitor

MURDERS IN THE RUE MORGUE

“A sigh. A gasp. A scream”

Madeline, en teater skådespelare, har hemska mardrömmar om en mörkklädd man med yxa sedan hennes mor blev mördad 12 år tidigare. Nu börjar hennes vänner inom teatern att bli mördade med frätande syra. Har detta något med hennes mor att göra ? Har det något med hennes mardrömmar att göra ? Vem är mördaren ?

Klassisk skräck från 1971 av Gordon Hessler med Herbert Lom, Christine Kauffman, Jason Robards, Lilli Palmer och Michael Dunn. Gordon Hessler flyttade till Usa och började göra dokumentärer för att sedan lyckas trassla sig in hos Alfred Hitchcock som script läsare. Han klättrade uppåt i karriärer och fick till sist regissera ett avsnitt till Hitchocks populära tv serie ”Hitchcock presents”. I slutet av 60-talet fick han chansen att göra en film åt American international productions. Filmen var ”The Oblong box” med Vincent Price och Christopher Lee. Filmen drog in bra med pengar till bolaget och Hessler fick ett kontrakt på ytterligare 3 filmer. Dessa blev ”Scream and scream again”  med bla Peter Cushing, Christopher Lee och Vincent Price de övriga två är de som är med på denna dvd nämligen “Cry of the banshee” och “Murders in the rue morgue”.

Filmen lanserades som Edgar Allan Poes Murders in the rue morgue men inte mycket mer än inledningen har något med Poes berättelse att göra. Hessler försökte att hitta en ny tvist till den gamla berättelsen då han menade på att alla redan kände till slutet på Poes berättelse. Denna nya version av Poes berättelse känns som en blanding av ”The phantom of the opera” och ”Theatre of death” samt att de blandade in lite av Poes största rädsla, den om att bli levande begravd. Vincent Price var upptagen med andra AIP filmer och Hessler fick försöka hitta en annan stjärna. Herbert Lom är lysande även om det känns som han spelar sin ”Phantom of the opera” roll igen. Christopher Wicking har åter igen skrivit manuset men det känns som kombination Hessler/Wicking inte kan leva upp till de tidigare filmerna. Filmen har dock många lysande stunder och är väl värd att se bla är dröm sekvenserna är inspelade i slow motion och får en kuslig känsla över sig. Filmen har i alla år varit i en nerklippt 87 minuters version men äntligen tack vare dvd får vi njuta av den hela 98 minuters versionen.

Rene Marot: “Yes, Madeleine. There stands the axe-man of your dreams”

Text: Engelsk text
Språk: Engelska
Format: DVD Region 1 (Usa)
Ursprungsland: Usa
Bonus material: se bild